Dobitnici "Velike nagrade"

GodinaIme i prezimeGradObrazloženje
2014Zoran JeremićNovi PazarZa njegovu sveobuhvatnu angažovanost na društvenom planu ,,Da komsiji ne lipse krava". Za njegovu višegodišnju pomoc Asocijaciji Sena i Sava iz Pariza u radu sa mladima kao i za njegove romane ,,S one strane cutanja" i ,,Zarijina teskoba" koji su doneli toliko lepih osećanja i nadahnuća njihovim citaocima.
2014Dragutin MaslovarićRaškaZa zavidan nivo u svojoj karijeri kao pedagog professor filozofije i direktor gimnazije u Raški koga su brojne kolege i desetine generacija učenika ponelo u svojim srcima.
2014Veselin Nišavić VešoNovi PazarZa njegov svestrani pristup umetnostima i postignutim realizacijama kao slikar, mozaičar, minijaturista, ikonopisac, kaligraf skulptor, dizajner. Koji je najsrećniji kada mu se ukaže prilika da svoj talenat podari drugom.
2014Hadzi Sreten VujanacRaškaZa njegov doprinos na kulturnom umetničkom prosvetnom i društvenom planu u Raškoj oblasti ciji je život od početka bio i ostao do današnjih dana posvećen drugima. Voleli bismo da ovakvih ličnosti ima malo više.
2015Slavica MojsilovićNovi PazarZa njeno aktivno učešće u kulturno-edukativnom razvoju naše sredine za njenu nesebičnu podršku mladim talentima i širenje muzičke kulture.
2015Hasna ZilkićNovi PazarZa uspesnu organizaciju i realizaciju manifestacije na čijoj umesnosti strpljivoj istrajnosti i nesebičnom zalaganju počiva uspeh Festivala čiji renome prevazilazi granice našeg kraja. Ona često zna da kaze: Festival Stvaralaštva Mladih-moj ponos. Ima i zašto.
2015Ramiz EtemovićNovi PazarZa njegovu plodnu novinarsku karijeru koji je svoje iskustvo preneo generacijama novinara. Dobitnik je najviših priznanja Udruženja novinara Srbije i Crne Gore.
2015Milenko BalovićRaškaZa njegovu svestranu angažovanost na drustvenom planu pedagogu, muzičaru ,afirmisanom vajaru, čija dela krase Rašku i druge oblasti.
2015Kulturno umetničko društvo BrvenicaBrvenicaZa dugotrajne plodne pluridisciplinarne kulturno-umetničke aktivnosti u Brvenici Raškom okrugu i susednim zemljama gajeći istovremeno solidarnost između svojih članova i sugrađana.
2015Vasilije Lale BelobrkovićBeogradInicijatoru osnivacu i glavnom organizatoru Olimpijskog Pokreta Trećeg Doba Srbije. Za do sada 8 odrzanih-jedinstvenih u svetu ,,OLIMPIJADA SPORTA ZDRAVLJA I KULTURE TREćEG DOBA" za aktivnu i kreativnu starost.
2016Hazir DerdemezTutinZa njegovu zapaženu karijeru profesora srpskog jezika i književnosti kao i direktora škole za njegove brojne novinarske i naučne napise književnu kritiku uređivačku delatnost i njegovo plodno književno stvarlaštvo.
2016Velibor VeličkovićSjenicaZa njegovu dugogodišnju plodnu karijeru profesora srpskog jezika i književnosti u Sjenici i za njegovu posvećenost književnom stvaralaštvu u penzionerskim danima što je rezultiralo objavljivanjem više zbirki pesama pripovedaka kao i romana.
2016Zoran PopovićNovi PazarAutoru većeg broja stručnih izdanja kao i dobitniku prestižne nagrade Zlatna arhiva za nemerljiv doprinos očuvanju kulturne baštine 2009 i 2015 godine koje se dodeljuju najboljem arhivisti Republike Srbije.
2016Biljana Pavlović BeloicaNovi PazarZa njen svesrdni doprinos na polju negovanja tradicije i razvoju kulture sa pevačkim grupama Rasanke i Rasankice iz Novog Pazara i sa Horom Učiteljskog fakulteta iz Prizrena-Leposavića.
2016Muzafer ZupljaninNovi PazarSvojim svesrdnim zalaganjem i požrtvovanjem doprineo je da ovo pozorište dobije svoj ugled koji ima danas u svom gradu kao i u celoj Srbiji i van nje.
2016Vuk PantovićSjenicaSvoj život posvetio je očuvanju tradicije i kulturne baštine. Njegov život na selu na izvoru Vape nije ga omeo da svoju umetničku nit prenese na sve članove svoje porodice.
2016Salih SelimovićSjenicaZa njegov ogroman naučno istrazivacki rad na procesu islamizacije na jugoslovenskim prostorima sa posebnim naglaskom na demografske i migracione procese u Raškoj oblasti koji je sadržan u do sada objavljenih šest knjiga i više od sedamdeset naučnih radova.
2016Dr Milica PetrovićBeogradIzvanredno uspešnom đaku odlikasu vukovcu studentu Mašinskog fakulteta u Beogradu od početka posvećenoj nauci sa prosečnom ocenom 9.86/10 dobitnici brojnih priznanja i nagrada za svo vreme osnovnih i master studija. Prosečna ocena na master i doktorskim studijama 10/10. Odbranila je doktorat u svojoj 29-oj godini iz oblasti Vestačke inteligencije u proizvodnom mašinstvu.
2016Radoslav Maksimović-SopenNovi PazarSvoju ljubav prema muzici uspeo da prenese generacijama svojih đaka. Uspeo je da ohrabri i motiviše svoje učenike za dalje školovanje usavršavanje radeći istovremeno na popularizaciji muzičke kulture u našem kraju.
2016Lemana BećirovićNovi PazarNjena ljubav prema glumi ju je odnela direktno u Regionalno pozorište u Novom Pazaru i pre upisa na Akademiju glume. Rad u pozorištu je nije omeo da na vreme zavrsi Akademiju sa prosekom 9.5/10 i da u periodu od 2003 do danas igra u tridesetak premijera od kojih je neke i sama režirala.
2017Đoko StojčićBeogradZa celokupan životni rad i izuzetan doprinos kulturi i poeziji Srpskog naroda kroz aktivno bavljenje novinarstvom književnošću. Kao absador SRJ u Češkoj republici osnovao je Jugoslovenski kulturni centar. Objavio je 17 knjiga poezije, 7 knjiga izbora poezije, niz eseja, članaka studija i putopisa.
2017Simo SpasićBeogradŽivot je posvetio borbi za istinu i pravdu srpskim žrtvama na prostoru bivše Jugoslavije. Uspeo je da postavi zid placa Kosmetske zrtve ispred Narodne skupštine i Specijalnog suda za ratne zločine kao i da izdejstvuje otvaranje spomen sobe "Kosmetske zrtve" u Palati Beograd.
2017Momčilo Vuksanović - Momo BradaDespotovacOrganizatoru slikarske kolonije na Olimpijadi sporta zdravlja i kulture trećeg doba Srbije glumcu, scenaristi, kostimografu u pozorštu "Resava" novinaru i fotografu. Svestranom umetniku.
2017Mileševski klub - Sveti Sava- PrijepolljePrijepoljeRad kluba temalji se na kulturnoj tradiciji srpskog naroda ali i na principima moderne prosvećenosti i zahtevima savremene civilizacije gađanske odgovornosti i etike rada na prihvatanju bogatstva u različitostima pravu na slobodu mišljenja i kreativnog stvaranja.
2017Dragica PremovićNovi PazarOna je pored muzeološkog rada veliki deo svog radnog vremena posvetila arheoloskom istraživanju lokaliteta od praistorije do kasnog srednjeg veka na širem području Novog Pazara. Svojim radom je doprinela da je ovo podrucje postalo u arheoloskom smislu jedno od najbolje istraženih oblasti srednjovekovne Srbije onosno Raške.
2017Zuko HalilovićNovi PazarOn je svojom inicijativom u svom naselju pored reke Raške uspeo da pretvori jedno smetlište uz razumevanje i pomoć opstinskih vlasti u jedan funkcionalni park sa pratećim objektima za sport i rekreaciju i druženje svih uzrasta.
2017Arno GujonBeogradOsnovao je humanitarnu organizaciju
,,Solidarnost za Kosovo“ koja sa deset hiljada svojih donatora organizuje od
2004 godine brojne humanitarne projekte na Kosovu i Metohiji. Napisao je knjigu ,,Svi moji putevi vode ka Srbiji“.
2017Safija MuratovićNovi PazarOd rane mladosti posvetila se humanitarnom radu animirajuci brojne sponzore i ljude dobre volje. Iako već u zrelim godinama ona nastavlja svom svojom energijom da pomaže i brine se o onima kojima je pomoć preko potrebna.
2017Ljiljana KostićNovi PazarVeć kao srednjoškolka je postala volonter u Crvenom krstu i dobrovoljni davalac krvi do sada 72 puta. Zasnivajući radni odnos u Crvenom krstu ceo život posvetila je humanitarnom radu. Osmeh na licu osobe kojoj pruža pomoć čine je srećnom.
2017Ismet BuđevaćNovi PazarPosvetio je 42 godine radnog veka na unapređenju položaja gluvih i nagluvih građana na teritoriji Opština Novog Pazara, Raške, Sjenice i Tutina. Ponosan je na svoj rad i na one kojima i dalje pomaže.
2017Milka MiletićNovi PazarGodinama je bila posvećena radu sa slepim i slabovidim osobama kako bi poboljsala njihovo stanje i uvrstila ih u isti položaj sa neinvalidnim licima. Realizovala je nekoliko projekata pomoći slepoj deci i odraslima kao i slepim ženama u vođenju domaćinstava i odgajanju dece.
2017Tahir DelićNovi PazarOn je od 1985. godine svoj životni put usmerio na rešavanje problema osoba ometenih u razvoju. Uspeo je da formira prvo preduzece za radno osposobljavanje i zaposljavanje lica ometenih u razvoju u Novom Pazaru. Njegova vizija o društvu jednakih mogućnosti za sve osobe ometene u razvoju je zvezda vodilja koja i danas daje snagu i podstreka ovom humanisti da nastavi borbu za prava osoba ometenih u razvoju.
2018Dobrica ErićBeogradDanas skoro ceo nas narod piše pesme i tako se brani od zla i bede ali pesme ne čita vise niko. To je cveće koje još cveta a niko ga ne bere i ne mirise. Pesniku koji je svojim perom uvek ostao veran svojoj domovini i zavičaju u najtežim trenucima. Pesniku koji piše iz srca o prirodi o baštama, šljivicima i sokacima svog zavičaja sa željom da tu ljubav prenese i na one koji je nisu mogli videti i doživeti kao on.
2018Dr Sulejman BisevacNovi PazarPioniru Novo-Pazarske hirurgije koji je skoro ceo svoj radni vek proveo kao jedini hirurg u našem kraju izvodeći ortopedske, urološke,ginekološke, maksilofacijalne decije i druge operacije
-Prvih dvadesetak godina samo uz pomoć anestetskog tehničara izveo je preko 27 000 operacija buduci takođe u obavezi da bude dostupan i danju i noću 365 dana godišnje. Zadužbina mu dodeljuje ovu nagradu u znak priznanja za njegov nesebičan rad i požrtvovanje tokom cele karijere.
2018Miroslava FilipovićNovi PazarDobitnici 2016 godine « Oskara za humanost » oličenog u Statueti Dusice Spasić medicinske sestre umrle od variole 1972 god. Miroslava Filipović je svojom strucnošću profesionalnoscu i predanošću poslu zadobila poštovanje i zahvalnost bolesnika koleginica lekara i ostalog osoblja bolnice. Dodelom ove diplome Zaduzbina Rodoljub Niciforović se pridružuje ovom prestižnom priznanju Miroslavi Filipović.
2018Husein MemićNovi PazarHusein Memić je za šest godina delovanja na celu ove vrlo značajne ustanove nije prestao da osluškuje želje i potrebe građana usklađujući programske sadržaje nastojeći da bude uvek korak ispred u težnji da svoj grad i kraj približi svetskim kulturnim metropolama i trendovima.
2018Pr Dr Živko KulićBeogradOd đaka-pešaka prelazeći po 20 kilometara dnevno po vrletima Medveđe završio je Osnovnu školu u Sijarinskoj banji potom Gimnaziju u Aranđelovcu pa Pravni fakultet u Beogradu i od đaka - pesšaka postaje načelnik policije sekretar opštine, narodni poslanik ,pomoćnik generalnog sekretara vlade, književnik, mirotvorac univerzitetski profesor dekan fakulteta i prorekor univerziteta.
2018Mileva MalesićPrijepoljePočetkom ovog veka osnovala je udruženje Forum žena Prijepolja u okviru kojeg je ubrzo potom osnovala i prvu žensku televiziju na Balkanu sve ovo sopstvenim volonterskim radom. Ona je takođe jedan od inicijatora osnivanja Mileševskog kulturnog kluba Sveti Sava- da bi od 2002 godine volonterski preuzela uređivanje ove revije koja okuplja eminentne autore iz svih krajeva Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.
2018Viktor LazićBeogradOn je kao deveta generacija naslednik dve stotine godina duge tradicije porodične biblioteke poklonio istu zajedno sa dve porodične zgrade Udruženju za kulturu umetnost i medjunarodnu saradnju Adligat u Beogradu u okviru kojeg su otvoreni Muzej knjige i putovanja Muzej srpske književnosti i Muzej Novosadske racije.
2018Prof Dr Sanja MilenkovićBeogradU znak podrške njenoj aktivnosti na sirenju vidljivosti srpske patologije u svetu. Ove 2018 godine ona se našla na listi medju 100 najuticajnijih patologa u svetu objavljanoj u engleskom casopisu The Patologist.
2018Tode NikoletićCrvenkaPrijatelju dece i ucitelja koji kao pesnik i dramski pisac ume sa lakoćom da izmami iskreni dečiji osmeh. On je jedan od pesnika. Dramski pisac - čovek pre svega na koga se moramo ugledati kao stvaraoci i kao ljudi koji vole decu. Jedan je od retkih stvaraoca u haosu svakodnevnice koji svojom poezijom i prozom deci pruža mogućnost da srećno odrastaju. Da deca imaju detinjstvo kakvo su imali i njihovi roditelji. Tode svoje pisane reci veoma uspešno koristi kao putokaz za decu ka pravim vrednostima u životu.
2018Aleksandra Ninković TasićBeogradPredsednici Obrazovno-istraživackog društva Mihajlo Pupin ambasadorki Unesko kluba Univerziteta SORBONA autorki Pupin memorijalnog projekta u okviru kojeg je nastao Pupinov virtualni muzej autorki velike izložbe o Pupinu u Istorijskom muzeju Srbije koja je premasila sve rekorde u dužini trajanja postavke kao i posećenosti. Sve ovo je omogućila njena višegodisnja metodična i istrajna aktivnost na prikupljanju arhivskog materijala iz života i dela Pupina iz celog sveta. Zadužbina joj dodeljuje ovu nagradu u znak priznanja za do sada ostvareno i podrške njenoj posvećenosti ovom projektu.
2019Belkisa BeganovićPrijepoljeZa njen uporan i istrajan rad koja je na putu od bibliotekarke preko nastavničke funkcije do direktora skole postala simbol istrajnosti i uspeha u realizaciji niza projekata kojima je svoju školu uvrstila među najbolje.
2019Jusuf FortićNovi PazarOn je pozrtvovanim radom tokom svoje karijere učinio puno na popularisanju horske i simfonijske muzike u našem gradu osvajajući takođe brojna priznanja na jugoslovenskim i međunarodnim takmičenjima horskog pevanja. Ne manji njegov uspeh su generacije novih muzičara i umetnika koje stasavaju u njegovoj porodici.
2019Irfan SabotićNovi PazarProsek ocena na studijama 10/10. Sada doktorant na istom fakultetu koji se od prvog razreda medicinske skole istinski posvetio medicinskom pozivu koji veruje u ideal humanosti i poštuje imperativ pomaganja i požrtvovanosti na kojem počiva medicinska struka.
2019Nemanja KovacevićUžiceIstaknutom poborniku tradicije koji je sve svoje intelektualne i patriotske sklonosti ugradio u bespoštednu i tešku borbu za očuvanje tradicije kulture i identiteta svoga naroda. Čoveku koji je kroz bliske popularne ali i duboko smislene elektronske forme prenosa željenog uspeo da animira i podstakne mlade na intelektualni bunt kao i na nepristanak na osrednje površno i često ponižavajuce.
2020Bozidar KALEZICBeogradBožidaru Kaleziću, koji se snažnom emocijom i veštim okom televizijske kamere svrstao u svetski priznate reditelje dokumentarnih filmova.
2020Slobodan MITICPanonijaSlobodanu Mitriću, koji vizuelno pripoveda o jednoj napaćenoj srpskoj duši, tragajući za iskonskim odgovorima, tragajući za sopstvenim identitetom.
2020Blagoje BAKOVICVrbasBlagoju Bakoviću, čija rapsodična i zlatotkana poezija nas zasipa stihovima prosvetljenih i prosvećenih reči.
2020Dragan
ARSENIJEVIC-
“Arsa s Marsa”
KomicarDraganu Arsenijeviću, najpoznatijem srpskom klovnu, autoru tri
knjige za decu, koji je zastupljen u mnogim naučnim teatarskim
knjigama. Sjajnom animatoru, ple menitom Vitezu iz galaksije
smeha i suza, što za decu radi za pregršt aplauza.
2020Krstivoje ILICSabacKrstivoju Iliću za koga nema tame u koju nije sišao po svoje zlato, čije pesme još lete nebom našeg detinjstva.
2021Gordani BORANIJASEVICNOVA VAROSGordani Boranijašević, Vrsnoj pesnikinji, koja uspešno miri tradiciju i savremena umetnička stremljenja, predanom društvenom aktivisti, koga krasi i prosvetarski rad sa decom, organizovanje edukativnih vannastavnih aktivnosti kojima na najbolji način širi ljubav prema stvaralaštvu među mladima.
2021MOMIRU KOVACZVICUSJENICAMomiru Kovačeviću – Predanom društvenom aktivisti, osnivaču i aktivnom članu brojnih kulturnih društava i humanitarnih organizacija, koji je svojim radom učinio puno na organizovanju seoske sredine i čije akcije su ugrejala srca mnogih porodica i pojedinaca na Pesteru.
2021Vukosavu POPADICUSjenicaVukosavu Popadiću Za njegov izvanredan doprinos na očuvanju i negovanju kulturne baštine i tradicije izvornog narodnog stvaralaštva u oblasti igre, pesme, svirke, nošnje i običaja srpskog naroda na području Sjeničko pešterske visoravni.
2021Dusanu KARANOVICURASKADušanu Karanoviću – Pesniku, predanom društvenom aktivisti, novinaru, za izuzetne zasluge u književnom stvaralaštvu, promovisanju kulturnih, nacionalnih, duhovnih i humanitarnih vrednosti, čije pesme su zastupljene u mnogim udžbenicima, časopisima, i antologijama.
2022Mica ZIVOJINOVICBEOGRADJoš uvek aktivnom univerzitetskom profesoru, pisc aforizama, poezije, proze, drame i satire. Neumorno društvenom aktivisti, animatoru i čuvaru izvorno narodnog stvaralaštva, kao i vrlo traženom vojno političkom i geostrateškom radio i TV komentatoru i oblasti međunarodnih odnosa, diplomatije, bezbednosti istorije i kulture.
2022Zarko MARKOVICNOVO SELOPredsedniku Mesne zajednice Novo Selo kod Vrnjačk banje, i vrlo aktivnog Udruženja NOVOSELAC, koji j dobar deo svog radnog veka proveo u narodno zadrugarstvu, trudeći se da dokaže da je život na sel još uvek moguć i lep. Redovnim organizovanje manifestacije PRVA BRAZDA on prikazuje i ističe u prv plan mlade iz sela, podstičući njihov umetnički, sportski književni nastup i dostignuća, ne zaboravljajuć regionalne domaće radinosti.
2022Zoran MALESICPRIJEPOLJEdruštvenom pregaocu koji je dobar deo svog života proveo misleći i radeći na svestranom razvoju svog okruženja. Uspeo je da ostvari poseban doprinos na očuvanju, valorizaciji i afirmaciji materijalnog i duhovnog nasleđa srpskog naroda na području Stare Raške. Višedecinijskim okupljanjem javnih i kulturnih pregaoca oko godošnjaka SAVINDAN dao je veliki doprinos na planu kulture, nauke i informisanja.
2022Hadzi Nikola MIHAJLOVICRASKAmladom profesoru srpskog jezika i humanitarcu za njegov doprinos u očuvanju i negovanju prosvetnih i humanitarnih principa u savremenom društvu. Kroz svoje svesrdno angažovanje u pružanju pomoći onima kojima je najviše potrebna on uspeva da realizuje i širi osnovne etičke i moralne principe ne zapostavljajući obrazovanje i vaspitanje dece i omladine.
2022Ljiljana SAPICKRAGUJEVACmajci-hraniteljki Centra za socijalni rad u Kragujevcu, koja je tokom zadnjih desetak godina prihvatila u svoje toplo krilo i odgajila šetoro maloletne napuštene dece. Pleminitoj gospođi koja sa ponosom kaže
2022Goran PLECASPANONIJAPredsedniku Mesne zajednice Panonija, koji je svojim nesebičnim pregalaštvom uspeo da postojeću lokalnu kulturnu manifestaciju MARKOVDANSKI SUSRETI preobrazi u međunarodni festival dečjeg stvaralaštva NA KRILIMA DETINJSTVA, kreirajući istovremeno PANONSKI DEČJI GRAD, kao i instituciju ZASLUŽNI GRAĐANI PANONIJE, a sve u saradnji sa lokalnim stanovništvom i paletom odabranih umetnika.